Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 AJANKOHTAISTA
Tarkastukset 2021:
Vko 3: Turku
Vko 2: Turku, Vantaa
Vko 1: Turku, Vantaa, Kirkkonummi

Tarkastukset 2021:
Vko 53: Turku, Helsinki
Vko 51: Turku, Naantali, Tampere, Raahe
VKo 50: Turku, Kerava, Järvenpää, Helsinki
VKo 49: Turku
Vko 48: Turku, Järvenpää
Vko 47: Turku, Helsinki, Salo
Vko 46: Turku, Helsinki
Vko 45: Turku
Vko 44: Turku, Joensuu, Ylivieska
Vko 43: Turku, Helsinki
Vko 42: Hämeenlinna, Turku
Vko 41: Turku, Helsinki
Vko 40: Turku, Helsinki, Pori
Vko: 39: Turku
Vko 38: Parainen, Helsinki
Vko 37: Turku, Helsinki, Kouvola
Vko 36: Turku, Tampere, Oulu
Vko 35: Turku, Hämeenlinna, Helsinki
Vko: 34: Turku, Parainen, Helsinki
Vko 33: Tampere
Vko 32: Turku, Kyrö, Tampere
Vko 31: Turku, Pori, Helsinki
Vko 30: Turku, Espoo
Vko 29: Turku
Vko 28: Turku, Kemiö, Helsinki
Vko 27: Salo, Turku, Helsinki
Vko 26: Lahti, Helsinki
Vko 25: Turku
Vko 24: Turku
Vko 23: Tampere
Vko 22: Turku, Rauma
VKo 21: Turku, Pori
Vko 20: Turku, Joutsa, Tampere
Vko 19: Vantaa
Vko 18: Kaarina, Raisio
Vko 17: Turku, Kangasala
Vko 16: Vantaa
Vko 15: Turku, Kaarina
VKo 14: Kaarina
Vko 12: Jyväskylä, Oulu
Vko 11: Turku, Parainen, Järvenpää
Vko 10: Parainen, Naantali, Turku
Vko 9: Valkeakoski, Helsinki
Vko 8: Tampere
Vko 7: Turku, Helsinki
Vko 6: Turku, Hämeenlinna, Helsinki
Vko 5: Turku
Vko 4: Helsinki
Vko 3: Turku, Helsinki
Vko 2: Turku, Helskinki
Vko 1: Turku, Helsinki


 alan UKK - Usein kysytyt kysymykset

- Teettekö tarkastuksia nyt poikkeusaikoina (COVID-19)?
kyllä, kaikki lähikontaktit minimoidaan ja suojaudutaan tilanteen vaatimalla tavalla.

- Kuinka paljon olette tehneet tarkastuksia?
Vuonna 2018 ja 2019 tarkastuksia tehtiin noin 500.  Vuodesta 2014 lähtien olemme tehneet satoja tarkastuksia ympäri Suomea.

- Millä perusteella tarkastushinta lasketaan?
Meillä tarkastushinta määräytyy tapauskohtaisesti eli siihen vaikuttaa tarkastettavien tilojen koko, lähtötilanne sekä matkakulut kohteeseen. Pyrimme jakamaan matkakuluja asiakkaiden kesken, jos kohteita on useita samalla suunnalla.

- Onko palvelunne kotitalousvähennyskelpoista?
Kyllä on.

- Onko yrityksenne autossa logoja tai muuta, mistä utelias naapuri saisi tietää mistä on kyse? Entä työvaatteissa?
Toisinaan asiakkaat toivovat tarkastusten tapahtuvan ns. matalalla profiililla ja tämä tarkoittaa sitä, että toimimme aina asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Näitä kohteita varten on myös erikseen omat työasut. Tämä pätee myös koirien työliiveihin, joista saa tekstit irroitettua tarkastusten ajaksi. Meidän koirat eivät ole muutoinkaan tyypillisiä  työkoiria ulkonäöltäänkään ja harvoin meihin osataan kiinnittää huomiota. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tarkastuksessa ei pitäisi olla mitään hävettävää vaan päinvastoin, se on osoitus vastuullisesta asenteesta!

- Voivatko koirat tehdä tarkastuksen, jos on asiakkaalla on omia lemmikkejä?
Kyllä, voimme tehdä tarkastuksen, mutta asunnon omat lemmikit (lähinnä kissat ja koirat) siirretään pois asunnosta tarkastuksen ajaksi. Toki jossakin tapauksissa on pakko tehdä kompromisseja ja ne suunnitellaan ja sovitaan etukäteen.

 - Kuinka kauan tarkastus kestää?
Tarkastuksen kesto riippuu tarkastettavien tilojen koosta ja tarkastuksen lähtötilanteesta. Alkuvalmisteluineen jne. tarkastukseen saa varata vähintään tunnin verran aikaa. Me emme tee mitään ns. "pikatarkastuksia" ja yleensä aikaa menee myös asiakkaan omien kysymysten kanssa. Tiedon jakaminen on myös tärkeä osa työtämme.


- Voiko tarkastuksen maksaa osissa?
Kyllä, jos näin sovitaan.

- Tunnistatteko myös muita hyönteisiä? 
kyllä, mahdollisuuksien mukaan pyrimme tunnistamaan myös muita hyönteisiä, mutta tärkeintä on tietysti poissulkea seinäluteet. Meillä on tarvittaessa käytössämme myös alalla toimivaa asiantuntija-apua. 

- Teettekö torjuntatoimenpiteitä jos luteita löytyy?
Emme tee. Ammattitaitoiset yhteistyökumppanimme arvioivat tilanteen ja hoitavat tarvittavat jatkotoimenpiteet. Voimme toki akuutissa tapauksessa ja asiakkaan toiveesta samalla suojata esim. sängyn jossa on tarkastuksessa havaittu seinäludeongelma.

 
- Ilmaiseeko koira lutikan ulostetta tai kuolleita luteita?
Oikein koulutettu koira ei reagoi luteen ulosteeseen, kuolleisiin luteisiin tai kuoriin. Meidän koiramme eivät myöskään ole koskaan reagoineet huonekaluihin, joissa on ollut suuria määriä luteita ja jotka on käsitelty ja näin ollen "puhtaita." Vaikka väitetään, että luteen haju tarttuu tiettyihin huonekaluihin, ei sille ole koskaan meidän tarkastuksissamme löytynyt ainuttakaan perustetta. Koirat on koulutettu etsimään ainoastaan elävän luteen erittämää feromonia.

 

 - Onko koira 100%:nen?
Ei ole. Laboratorio-olosuhteissa koirat voivat tehdä  labrassa 100%:ia, mutta sitä ei voi verrata aitoon etsintätilanteeseen, jotka ovat aina erilaisia. Lisäksi täytyy muistaa, että aina ei kuulukkaan löytyä mitään. Lisäksi on tietysti tärkeää, että ohjaaja tietää mitä tekee, on perehtynyt ongelmaan ja osaa lukea "työvälineitään". Näin ollen koirat ovat meille hyvä ja oikein koulutettuna koulutetulle ohjaajalle luotettava työkalu.

- Miten lutikkakoira koulutetaan?
Ludekoirat koulutetaan hajuerottelumenetelmällä. Koira saa palkkion ilmaistuaan
oikean hajun kaikkien häiriöhajujen mm. ruoka, muut ötökät, yms. hajujen joukosta. Vain oikeasta ilmaisusta saa palkan. Hajuerottelumenetelmä on positiivista koulutusta, joka perustuu siihen, että koira saadaan tekemään työtä mielellään. 


- Saako koira aina palkkion etsintätilanteessa?

Tämä on jokaisen ohjaajan päätettävissä oleva asia.
Kokenut ohjaaja osaa ”lukea” koiraansa ja toimia sen mukaan.
ProNosen koirat saavat palkkion VAIN silloin, kun voimme varmistaa hajulähteen.

Usein työkeikalla koirat saavat ns. loppuetsinnän ja siitä loppupalkan kun tarkastus on suoritettu riittävän hyvin. Näin saamme pidettyä yllä motivaatiota etsintöihin, koira ei aina vaan jaksa pelkästää etsiä, vaan se tarvitsee myös palkkion.
Pitää muistaa, että on ohjaajan työtä arvioida, että koska koiraa pitää motivoida lisää ja koska on syytä olla passiivisempi. Kun koira on koulutettu oikein, on työ sille itsellään palkitsevaa ja hauskaa ja silloin ei välttämättä tarvita palkkaa. Itse kuitenkin mielelläni palkitsen koiran tarkastuksen jälkeen.

- Tekevätkö koirat vääriä ilmaisuja?
Varsinkin koulutuksen alkuaikana tämä kokeiluvaihe kuuluu osana koiran koulutukseen. Koiran pitää oppia, että väärän hajun ilmaiseminen ei tuota sille mitään, mutta oikeasta ilmaisusta saa palkkion, jota se arvostaa korkealle mm. lelu, leikkimistä, erityistä herkkua tms. mitä ei normaalisti saa.

Nykyään tilanteita, jossa koira ilmaisisi jotakin "outoa" tulee äärimmäisen harvoin. Ja niillekkin löytyy usein jokin selitys.Tietysti pitää huomioida myös asioiden, joita emme voi hallita, kuten esim. ilmastoinnin, lämpötilojenvaihtelujen tms. merkitys tarkastettavissa kohteissa, jotka voivat tehdä etsinnästä haastavamman ja vaikuttaa siihen, että esim.miten kaukaa koira saa etsittävän hajun. Kokenut ohjaaja osaa tulkita koiriaan ja tietää riittävästi ongelmasta, ja jos jokin on vialla, hän kykenee tekemään päätelmän tilanteesta. Pitää kuitenkin muistaa, että koirat ovat koiria, eivätkä koneita ja niilläkin voi työskentelymotivaatio jonkin verran vaihdella.

Tarkastusten laatu on meille hyvin tärkeää ja siksi koiria testataan säännöllisesti.

 

- Koska ProNosen koirat ovat aloittaneet työt ja kauanko koiran kouluttaminen kestää?Kessu, joka on ensimmäinen lutikkakoiramme aloitti harjoitushajulla vuonna 2013. Sombro tuli Länsirannikon Koulutus Oy Winovan koulutuksen aikana vuonna 2014 ja Luti saapui 2015. 

Hajun ja ilmaisun opettaminen motivoituneelle koiralle on melko helppoa, mutta täytyy muistaa että jokainen koira ja tarkistettava asunto on aina oma tapauksensa. Koirien on pystyttävä työskentelemään hyvin erilaisissa ympäristöissä ja siksi niitä testataan säännöllisesti. Vaikka koira olisi ns. valmis on testaaminen jatkossakin tärkeä ja välttämätön osa tätä työtä. Testaamalla saamme myös tärkeää tietoa siitä, että onko luteissa tai niiden hajuissa jotakin erityistä. Tämän lisäksi tutkin itse kaikkea, mikä alaan liittyy ja olen yhteyksissä tarvittaessa muihin alalla toimiviin yhteystyökumppaneihimme  Suomessa ja ulkomailla.

 - Miksi käytätte ns. rescue-koiria?
Jokainen tyylillään :)

Tämä on ollut meille oikea valinta.

Rescuekoirien kouluttaminen tähän tai muuhunkaan työhön ei välttämättä ole helpoin tie. Koirilla saattaa olla jotakin traumoja tms. taustalla, jotka selviävät vasta kotiutumisvaiheessa. 

ProNosen koirat ovat perheenjäseniä ja me etenemme koulutuksessa aina koirakohtaisesti. Olemme löytäneet "työvälineet" jotka rakastavat työtään ja pidän myös sitä erittäin tärkeänä, että koirien välillä ei ole jännitteitä vaan ne ovat hyviä kavereita keskenään. Tämän takia on tärkeää osata valita oikeanlaiset koirat, joitka elävät sopuisasti saman katon alla.

Meillä on myös erittäin hyvät kontaktit Espanjaan. Suomalainen yhdistys hoitaa kaiken tarvittavan jotta koirat saadaan tuotua turvallisesti Suomeen.

Ensin valitsemme sopivat koirat kymmenien joukosta, käymme katsomassa koiria useana päivänä ja testaamme soveltuvuutta alalle. Useamman vuoden kokemuksella olemme todenneet, että meille tähän työhön soveltuvat parhaiten pienehköt alle 15kg koirat, joilla on lyhyt turkki ja hyvä motivaatio varustettuna sopivalla asenteella. Kun kriteerit täyttyvät, saamme lähtökohtaisesti muokattua oikeanlaisella koulutuksella tähän työhön soveltuvia innokkaita työntekijöitä, joilla on myös vahva luottamus ohjaajaansa.

Vaikka Espanjassa on koiratarhoilla paljon normaaleita, terveitä ja kaikenlaiseen käyttöön sopivia koiria, se ei tarkoita sitä että työhön soveltuvaa koiraa olisi sieltä helppo löytää. Sitten kun valinta on tehty, aloitetaan yhteinen normaali elämä ja seuraavaksi koulutus kotiutumisjakson jälkeen (tässä edetään tietysti koiran lähtötilanteen mukaan). 

Ennen Suomeen tuloa koirat käyvät Espanjassa terveystarkastuksessa ja yhdistys hoitaa kaikki muut tarvittavat toimenpiteet. Me teetämme vielä Suomessa koirille oman terveystarkastuksen, koska kyse on tulevista työkoirista halutaan varmistaa, että kaikki on kuten pitääkin.

Mielipiteeni kuitenkin on, että yhtäkään koiraa ei pitäisi ottaa hetken mieljohteesta ja olisi aina tärkeää, että se oikea koira ja koti löytävät toisensa. Meille tulee olemaan aina tärkeää myös se, että työ sopii meille kaikille. Jos koira ei sovellu työhön, ei sitä pysty siihen pakottamaan ja mitä minuun tulee, niin minulle tämä työ on kutsumus ja olen kiitollinen, että saan tätä tehdä työkseni :)